Czym jest pojęcie „BIO”, a czym „EKO”? Ich rozróżnienie wcale nie jest takie trudne. Pojęcie „EKO”, znane też jako „ECO”, po prostu wskazuje na przymiotnik „ekologiczny”; jest to więc skrót oznaczający różnego rodzaju wyroby przemysłowe, sugerujący, że są one bezpieczne dla środowiska, a ich pochodzenie jest naturalne. BIO oznacza „naturalny”, „organiczny”, „czysty ekologicznie”. Czy można więc powiedzieć, że oba pojęcia znaczą to samo? Mianem „żywności ekologicznej”, bądź oznaczonej etykietą „BIO”, określa się żywność produkowaną bez użycia: nawozów sztucznych, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków, emulgatorów, glutaminianów czy barwników. Światowy udział rynku żywności ekologicznej wynosi obecnie około 50,9 mld USD. Najczęściej kupowane przez konsumentów są produkty, między innymi, mleczne, warzywa i owoce, mięso oraz napoje pochodzenia naturalnego. Jednak pojęcia BIO i EKO dotyczą wielu innych produktów poza żywnością. Są to: kosmetyki, środki chemiczne, ubrania, a nawet meble i przedmioty codziennego użytku.
Jak zatem żyć ekologicznie? Jak dbać o środowisko, w którym żyjemy?
Obejrzyj film znajdujący się w poniższym linku i zastanów się, do której z rodzin przedstawionych w bajce Ty byś należał?