Gazetka okolicznościowa z informacjami na temat jabłek i pracami uczniów.

Światowy Dzień Jabłka

Jabłko to najpopularniejszy owoc w naszym kraju i na świecie. Wpływ ma na to ma nie tylko wspaniały smak, różnorodność odmian, ale i bogata symbolika. Można mówić o nim wiele. Pojawiało się już w Biblii, w greckich mitach a w kulturze rzymskiej istniała nawet bogini, patronka sadów i owoców o imieniu Pomona. Jabłko jest też wraz z koroną i berłem jednym z insygniów władzy królewskiej. Owoc ten przyczynił się do rozkwitu nauki, bo podobno Isaac Newton odkrył prawo powszechnego ciążenia dzięki temu, że jabłko spadło mu na głowę. Nie mniejsze zasługi ma jabłko w literaturze dziecięcej - prawda zatrute, ale miało ważną rolę w opowieści o królewnie Śnieżce i siedmiu krasnoludkach.

28 września obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka. Celem święta jest promowanie spożycia jabłek w społeczeństwie poprzez promocję zalet jakie skrywa ten owoc. Jabłko jest bogatym źródłem witamin C, B1,B2, B3, B5, β-Karotenu, likopenu i wielu innych, minerałów (m. in. potasu, żelaza, cynku) czy błonnika roślinnego. Dzięki regularnemu spożywaniu jabłek walczymy z cholesterolem, wspieramy proces trawienia, poprawiamy urodę czy odżywiamy mózg. Na kotytarzu szkolnym postawiona została gazetka ścienne, z której czytaliśmy wiadomości o zaletach jabłek, mogliśmy zapoznać się z prostymi przepisami na dania i desery z jabłek, rysowaliśmy własne jabłka i oczywiście je jedliśmy.

Pomimo wielu zalet, nie należy przesadzać z jedzeniem jabłek. Przy częstym spożywaniu mogą się pojawić wzdęcia i bóle brzucha. To wszystko z względu na procesy fermentacyjne zachodzące w organizmie. Optymalna ilość spożywanych jabłek to 1-3 dziennie.