Gazetka tematyczna z okazji Międzynarodowego Dnia Jabłka

Klasy IV – VIII świętują Dzień Jabłka

Jabłko to najpopularniejszy owoc w naszym kraju i na świecie. Wpływ ma na to ma nie tylko wspaniały smak, różnorodność odmian, ale i bogata symbolika.

28 września obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, którego celem jest promowanie spożycia jabłek w społeczeństwie poprzez promocję zalet jakie skrywa ten owoc.

Jabłko jest bogatym źródłem witamin C, B1,B2, B3, B5, β-Karotenu, likopenu i wielu innych, minerałów (m. in. potasu, żelaza, cynku) czy błonnika roślinnego. Dzięki regularnemu spożywaniu jabłek walczymy z cholesterolem, wspieramy proces trawienia, poprawiamy urodę czy odżywiamy mózg. Na korytarzu szkolnym postawiona została gazetka ścienna, z której czytaliśmy wiadomości o zaletach jabłek, mogliśmy zapoznać się z prostymi przepisami na dania i desery z jabłek, rysowaliśmy własne jabłka i oczywiście je jedliśmy.

Pomimo wielu zalet, nie należy przesadzać z jedzeniem jabłek. Przy częstym spożywaniu mogą się pojawić wzdęcia i bóle brzucha. To wszystko z względu na procesy fermentacyjne zachodzące w organizmie. Optymalna ilość spożywanych jabłek to 1-3 dziennie.